 
                             
                            A Natur Tanya® Hepa Detox, 12 féle komplex összetevőt koncentrál, folyékony formában a máj és az emésztés egészségéért. 
Az összetevők között megtaláljuk az articsóka (adagonként 16 mg cinarin tartalom!), a máriatövis (adagonként 210 mg szilimarin tartalom!), a kurkuma (adagonként 2,4 mg kurkumin tartalom!) kivonatokat és a kolin-bitartarátot (adagonként 82,5 mg kolin!), melyek aminosavakkal (L-metionin, L-ornitin), mio-inozitollal és szerves B-komplex-el egészülnek ki. 
*A növényi kivonatok támogatják a máj és az emésztőrendszer méregtelenítését, megfelelő működését.
AZ ARTICSÓKA támogatja a máj és az emésztőrendszer méregtelenítését, megfelelő működését, támogatja továbbá a testsúlycsökkenést, és segít csökkenteni a vérzsírok mennyiségét.
A MÁRIATÖVIS hozzájárul a normál májfunkciókhoz, az epe egészségének megőrzéséhez, a toxikus anyagok szervezetből való eltávolításához, a májszövetek és a sejtek normális regenerációjához, valamint támogatja az emésztést. A Natur Tanya® Hepa Detox 6562 mg porított őrleménynek megfelelő máriatövis kivonatot tartalmaz! 
A máriatövis fő bioaktív hatóanyaga a szilimarin, ami valójában több alkotóelemet foglal magában, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelő jelentésében is közzé tett.  
Ezek a: 
izoszilibinin és izoszilibinin B 
A KURKUMA segít fenntartani a máj egészségét, hozzájárul a normál májfunkció fenntartásához, segíti az emésztést, hozzájárul az emésztési komfortérzethez és az epe megfelelő működéséhez, valamint megakadályozza a zsírok felhalmozódását, valamint szignifikáns antioxidáns hatással rendelkezik. 
A KOLIN hozzájárul az egészséges májműködés fenntartásához, valamint részt vesz a normál zsíranyagcserében és a homocisztein-anyagcserében. Mindenütt jelen van a szervezetben, mivel rengeteg biológiailag jelentős sejtmembrán foszfolipid alkotóeleme.Ezek egyike a foszfatidil-kolin (PC), mely a sejtek foszfolipid membránját alkotja. Esszenciális tápanyag, amit étkezésekkel kell felvennünk mivel a szervezet nem termel eleget belőle még ideális körülmények között sem.
Tudta? 
A kolin szinergiában hat más vegyületekkel a B-vitamincsaládból (pl. B6-vitamin) a homocisztein metabolizmusban, mert mindkét összetevő a kolin és a B6-vitamin részt vesz a normál homocisztein anyagcserében. A B-komplex összetevői (B1-vitamin- tiamin, B2-vitamin-riboflavin, B3-vitamin-niacin, B5-vitamin-pantoténsav és B6-vitamin) hozzájárulnak a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokhoz. A riboflavin (B2-vitamin) antioxidáns hatású és hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 
Honnan tudhatjuk, hogy megfelelően működik a májunk? 
Általánosságban elmondható, hogy vérvétellel megítélhető a máj normális funkciója, amelyet hazánkban több vizsgálati laboratórium is el tud már végezni. Tájékoztat az esetlegesen fennálló  gyulladásos állapotokról, az epe kiválasztásáról, valamint a gyógyszerek, az alkohol, a drogok és egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról. 
A májfunkció vizsgálatakor az alábbi paramétereket nézik: 
Tudta? 
Napjainkban a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a leggyakoribb májbetegség. Járványszerű terjedésének fő kiváltó oka az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség. A NAFLD szoros kapcsolatban áll vagy társulhat krónikus vesebetegség, szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, stroke, pajzsmirigy alulműködés, policisztás ovarium szindróma és pikkelysömör fokozott kockázatával is. 
Májvédő étrendi és életmódbeli tanácsok:
AJÁNLOTT  
1. Zöldségek (3-5 adag/nap) 
2. Hüvelyesek (4 adag/hét) 
3. Gyümölcsök (2-4 adag/nap) 
4. Teljes kiőrlésű gabonafélék (naponta) 
5. Diófélék (4 adag/naponta) 
6. Olíva olaj 
7. Olajos halak (tonhal, lazac és szardínia) (~100 gr legalább 2 alkalommal/ hét 
KERÜLJE:  
1. „Fast-food” ételek 
2. Üres kalóriák (pl.: sütik, fagylalt, cukorka) 
3. Feldolgozatlan vörös húsok (300g/hét) 
4. Burgonyachips (lehető legkevesebb) 
5. Burgonyafélék 
6. Cukros üdítőitalok (lehető legkevesebb) 
7. Só 
Alkohol okozta májkárodosás 
Az alkoholtartalmú italok fogyasztása már a régmúltra tekint vissza, a jó minőségű italom mérsékletes fogyasztása kiegészíti az egészséges táplálkozást.  A túlzásba vitt és főleg a rendszeres alkoholfogyasztás azonban károsodást okoz az alkohol lebontási helyén: a májban, mely egy darabig visszafordítható, de bizonyos idő után maradandó májbetegséget idéz elő. 
Milyen elváltozásokat okoz az alkohol a májban? 
Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely direkt májméreg, hatására először elzsírosodás, majd, ha a terhelés tovább folytatódik, gyulladás jön létre. A gyulladásos reakció kapcsán olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek hatására a májsejtek elpusztulnak és kialakul az alkoholos hepatitis kórképe. 
Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését. Ellenkező esetben a máj kifárad, új sejtek nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és most már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz. Az egyre kevesebb májszövet és egyre több heges terület kialakulása okozza a májzsugorodást, májcirrhosist.  
Ez nem azt jelenti, hogy a máj kisebb, ellenkezőleg, sokszor kétszeresére is nőhet. A kevés működő maradék májsejt könnyen felmondja a szolgálatot, és májelégtelenség következik be, ami gyorsan halálhoz vezet. 
Milyen mennyiségű alkohol káros? 
A rendszeres alkoholfogyasztás sokféleképpen veszélyezteti az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, mértékkel tegye, aki nem, ne kezdje el. 
1 egység alkohol: 2-3 dl sör, vagy 1-1,5 dl bor, vagy 2 cl égetett szeszesital. 
(forrás: Rodler Imre (szerk.): Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára, 2004 
Jó tanácsok 
Aki úgy dönt, hogy időnként fogyaszt alkoholos italt, mértékletesen tegye.Ez a nők számára naponta legfeljebb 1, férfiak számára legfeljebb 2 egységet jelent. 
Az alkoholos italt célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani, akkor lassabb az alkohol felszívódása. A tudomány jelenlegi állása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás 45 éven felüli férfiak, és 55 éven felüli nők esetén csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát. 
A kedvező hatást hatékonyan fokozza az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzás mellőzése és az elhízás megelőzése, kezelése. A mérsékelt alkoholfogyasztás a fiatalok számára kockázatcsökkenést nem, vagy igen kis mértékben eredményez, viszont jelentős mértékben növeli a hozzászokás és a rendszeres ivás kialakulásának veszélyét. 
Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növelheti a nők egy részében a mellrák kockázatát, az ennél nagyobb mértékű ivás pedig mindkét nemben a közlekedési, munkahelyi balesetek, szélütés, agyvérzés, az idült májbetegség, az erőszakos cselekedetek, az öngyilkosság és néhány daganatos megbetegedés veszélyét. 
Összetevők: 
víz, articsóka (Cynara scolimus L.) kivonat-5% cinarin tartalommal, máriatövis (Silybum marianum (L). Gaertn.) mag kivonat 25:1-80% szilimarin tartalommal, kolin-bitartarát, étkezési sav (citromsav), természetes lime aroma, L-metionin, mio-inozitol, L-ornitin-hidroklorid, tartósítószer (kálium-szorbát), nikotinamid, kurkuma (Curcuma longa L.) gyökér kivonat-19% kurkumin tartalommal, kalcium-D-pantotenát, édesítőszer (szukralóz), piridoxin-hidroklorid, tiamin-hidroklorid, riboflavin.
Átlagos tápérték 100 ml-ben 
Energia (kJ/kcal)    85 kJ/20 kcal 
Zsír (g)     0,5 g 
 - amelyből telített zsírsavak (g) 0,1 g 
Szénhidrát (g)    4,5 g 
 - amelyből cukrok (g)   0,5 g 
Fehérje (g)      2g 
Só (g)          0,04 g 
Hatóanyag a napi adagban (25 ml-ben): 
Articsóka (Cynara scolymus L.) levél kivonat  320 mg 
 - amelyből standardizált cinarin   16 mg 
Máriatövis (Silybum marianum (L.) Gaertn.) termés kivonat 25:1    262,5 mg 
 - amelyből standardizált szilimarin   210 mg 
Kolin-bitartarát    200 mg 
 - amelyből kolin    82.5 mg 
Mio-inozitol  100 mg 
L-metionin   100 mg 
L-ornitin HCl    50 mg 
Kurkuma (Curcuma Longa L.) gyökér kivonat 12,6 mg                              
 - amelyből standardizált kurkuminok   2,39 mg 
B1-vitamin (tiamin)  1,1 mg (100%2) 
B2-vitamin (riboflavin)     1,4 mg (100%2) 
B3-vitamin (niacin)   16 mg (100%2) 
B5-vitamin (pantoténsav)    6 mg (100%2) 
B6-vitamin (piridoxin)     1,4 mg (100%2) 
Laktóztartalom: 0,1 g/100 g 
Cukormentes: 0,5 g/100 ml fogyasztásra kész termékben. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 22000 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn. 
Adagolási javaslat: 
Felnőtteknek, naponta 25 ml, étkezés közben, bőséges folyadékkal elfogyasztva. Használat előtt felrázandó! A nap bármely szakában fogyasztható. 
Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap. Hosszú távon keresztül is biztonságos. 
Tárolás: 
Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Felbontás után hűtőben tárolandó.
Figyelmeztetés: 
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Epeköves és epekő képződésre hajlamos egyéneknek nem ajánlott! A készítmény természetes voltából eredően üledékképződés előfordulhat, ez azonban nem befolyásolja a termék minőségét és hatékonyságát. 
- A termék 12 éves kortól alkalmazható 
- A termék nem alkalmazható vérhígítók használata esetén 
- A termék cukorbetegség melletti alkalmazásával kapcsolatban egyeztessen kezelőorvosával, mert az inzulin vagy szájon át szedett gyógyszerek dózisának módosítására - lehet szükség 
- A termék nem alkalmazható terhesség és szoptatás idejében 
- Epeköves és epekő képződésre hajlamos egyéneknek nem ajánlott! 
Magyar márka. 100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!
Forrás: gyártó/forgalmazó 2021 február